Welke steek is geschikt voor .....
Deze vraag word nogal eens gesteld. Hieronder wil ik er door de tijd heen een aantal noemen en kort beschrijven, soms alleen een fotootje als idee. Het resultaat is niet alleen een effekt van een bepaalde steek, maar ook van de dikte van het garen, de gebruikte haaknaald, en de vraag 'waar is het voor' heeft er ook alles mee te maken.
'vaste in achterste lus'
Haakt u een lapje, vaatdoekje, handdoekje, deken, plaid in deze steek, ontstaat er een leuk rib-effekt.
Instruktie : Alle toeren vasten haken, steeds in de achterste lus.
Voor de zijkanten kunt u steeds de eerste 2 steken en de laatste 2 steken als een gewone vaste haken, zo krijgt u een mooiere zijkant.
Voor de beschrijving van het doekje klikt u hier
Anderen keken ook bij vaatdoekje breien
Voor dit vaatdoekje van 25x25 gebruikte ik 1 bol eco voor ongeveer 2/3 op.
Klik op de foto om alle kleuren van dit garen.
voorkant blokken
Verder varieren met de 'vaste achterste lus', nu in blokken, en we maken er een kussen van
Makkelijke steken voor het haken van een deken, kussen sjaal of iets anders...
*1 Stokje - losse - stokje steeds afwisselen en in de teruggaande toer precies een stokje boven de losse, en een losse boven het stokje.
*2 gecombineerde vasten(ook wel gepaarde vasten) : haak steeds 2 vasten in 1 steek, sla 1 steek over, 2 vasten in 1 steek, enz. eindigen met 1 steek overslaan en 1 enkel vaste Teruggaande naald 1 keerlossen en een dubbele vaste in de eerste overgeslagen steek, 1 steek overslaan enz
Let goed op de zijkanten, bij een dubbele steek hoort ook 1 overslaan, anders zou je minderen
*3 Granietsteek : Begintoer allemaal vasten,. De eerste en de laatste steek van de toer haken we steeds als vaste, dan l - v - l - v , de laatste steek altijd een vaste, keren met 1 losse, 1e altijd een vaste en verder haken : boven iedere losse een vaste en boven iedere vaste een losse, eindigen met de vaste, keren.... en zo verder.