Ik brei een muts...

gebruikte naalden 4.5

materiaal : restant kolsjaal ongeveer 75 gram nodig

Of een ander garen voor naald 4.5

bijv. Canada, 2x50gram

New Zealand, 100 gram 1 kleur

Rapido Plus, 2x50 gram

e.a

Voor onze garens proberen we altijd een model te maken zodat u kunt zien en ervaren hoe een bepaald garen er uitziet als ermee gebreid of gehaakt is. We hebben een kolsjaal gebreid in ribbelsteek (deze vindt u onder het kopje 'ik brei een kolsjaal' en nog genoeg garen over voor een muts.

Een muts breien is eigenlijk een leuk project voor tussendoor, of om mee te starten, niet zo groot en daarom te overzien. Toch zitten er ook nogal wat specifieke aandachtspuntjes aan, we krijgen regelmatig vragen over het breien van een muts. 

 

Ik neem u mee in het breien van deze muts :

Gezegd moet zijn dat dit niet 'het' patroon is, maar u zou het zo kunnen doen, zullen we maar zeggen. Vaak is het ook zo, dat als u een project afgerond hebt, de gedachte opkomt, als ik er nog één maak, doe ik dit of dat anders... Dat is heel goed, en zo komt ieder tot zijn of haar eigen patroon.

 

de boord 2 recht, 2 averecht

In dubbelgeslagen toestand komt nu het mooie randje aan de goede kant en wordt in het vervolg de achterkant mijn goede kant....

Ik heb 90 steken opgezet, de eerste naald (=averechtse kant) brei ik alle steken averechts. Zo krijgt u een mooie opzetrand die iets meer rek heeft dan wanneer u gelijk met de boordsteek zou beginnen.

Bij de 2e naald beginnen we met de boordsteek. Dit is de goede kant van het werk: 2 steken recht, 2 averecht, 2 recht....eindigen met 2 recht. Dit is bewust gekozen, omdat de 1e en de laatste rechte steek dienen om de muts later in elkaar te naaien. Uiteindelijk komen de 2e en de voorlaatste steek dan tegen elkaar, en de boordsteek loopt mooi door.

Ik wil graag een dubbel-gevouwen boord, en brei daarom ongeveer 7-8 cm boordsteek. Ik eindig met een naald aan de goede kant. Omdat de boord wordt dubbelgeslagen, en ik de mooie opzetrand aan de goede kant wil houden, is vanaf nu de achterkant juist de goede kant.

 

Boven de boord maken we  11 steken bij.

Het gebruikte stekenpatroon  voor de muts zijn 2 averecht en (na meerdering) 7 recht.

Ik begin met 4 steken recht, **2 averecht, 6 steken recht waarin ik 1 steek meerder **.

Brei van ** tot ** in totaal 10 keer (10 steken gemeerderd) en eindig met 2 averecht en 4 steken recht(waarin ook 1 meerdering). Ook hier geldt dat de 1e en de laatste rechte steek gebruikt gaan worden voor het in elkaar naaien, zodat ook hier het patroontje weer mooi doorloopt. We hebben nu 101 steken en breien ongeveer 10 cm in de hoogte

Bij de kleurovergangen heb ik de teruggaande naald in de oude kleur 1 keer helemaal recht gebreid, de eerste teruggaande naald in de nieuwe kleur ook. Zo krijg je 2 ribbels boven elkaar.

Vanaf 15 cm beginnen we aan de mindering, bij ons voorbeeld was dat na de 4e naald in geel. De minderingen doen we steeds in de 7 rechte steken aan de goede kant, dus in 1 naald komt deze meerdering 11 keer terug...

  • Naald 5 : steek 6 en 7 samen breien
  • we nemen aan het begin en eind van de naald de 4 en 5 steken ook als deel van 7 steken, met 2 kantsteken. De minderingen aan het begin en eind van de 7 steken gelden ook dit deel
  • naald 6 en alle teruggaande naalden : overbreien
  • naald 7 : steek 1 en 2 samenbreien
  • naald 9 : steek 4 en 5
  • naald 11 : steek 1 en 2
  • naald 13 : steek 2 en 3
  • naald 15 : steek 1 en 2
  • naald 17 : de 2 averechtse steken averecht samenbreien

We houden nu 20 steken over, we breien ze aan de goede kant steeds 2 steken samen en kanten tegelijk af.

Afwerken

Tijd om alle draadjes af te kanten, de zijnaad sluiten we mooi, precies 1 steek uit de kant, zodat het patroon mooi doorloopt. Begin bovenaan en werk naar beneden, eenmaal bij de omgeslagen boord gekomen maken we de zijnaad precies naar de andere kant, anders zou deze aan de goede kant zichtbaar zijn.

Maak een mooie grote pompon voor bovenop.